Landschap en erfgoed

Home > Landschap en erfgoed > Klein bouwkundig erfgoed

Klein bouwkundig erfgoedOok kleine bouwwerken kunnen hun stempel drukken op het uitzicht vijskeldersan een landschap en een boeiend verhaal vertellen. Denk maar aan veldkapelletjes, veldkruisen, grenspalen, wegwijzers, ijskelders… RLBK restaureert dit kleine (bouwkundige) erfgoed en zorgt voor een herwaardering van hun omgeving.

Waar je ook wandelt, overal kom je kapelletjes tegen. Sommigen hebben een eeuwenoude geschiedenis en zijn van belangrijke architecturale waarde, anderen kenden een plotse opbloei naar aanleiding van een mirakel en verdwenen dan weer uit beeld, weer anderen plaatste men uit dankbaarheid om een verkregen gunst of zijn doodgewoon kitscherig. Kapellen zijn er dus in alle vormen en maten, van alle leeftijden, eenzaam langs een landweg of drukbezocht omwille van zijn al dan niet ware mirakelwaarde.

In veel kasteeldomeinen zijn nog historische ijskelders te vinden, die vroeger dienst deden als opslagplaats voor ijs. Deze ijskelders hebben een grote cultuurhistorische waarde en bieden – dankzij hun stabiele temperatuur en luchtvochtigheid – ook waardevolle overwinteringsplaatsen voor vleermuizen. Restauratie van dergelijke ijskelders is dus belangrijk.

 

Verspreid over het werkingsgebied van RLGC komen nog 8 (gekende) ijskelders voor:

Meise, Dianatempel (Nationale Plantentuin)

Meise, Kasteel van Bouchout (Nationale Plantentuin)

Meise, Kasteel van Imde

Londerzeel, Kasteel 3 Torens

Steenokkerzeel, Kasteel de Ribeaucourt (Domein van Perk): RLGC-renovatie & inrichting 2008

Zaventem, Kasteel Ter Meeren

Zemst, Kasteel van Schiplaken: RLGC-renovatie & inrichting 2014

Zemst, Linterpoortenkasteel: RLGC-renovatie & inrichting 2012

 

Aan de slag

 

Ben je eigenaar van klein bouwkundig erfgoed en heb je interesse om een project uit te voeren? Of ben je op zoek naar advies? Neem dan contact op via projecten@brabantsekouters.be

 

Meer weten?

 

Wandel langs de gerestaureerde kapellen en kruisen van de Kruisborre-ommegang in Asse: download hier de brochure

Lees meer over de historiek van ijskelders, hun gebruik en herbestemming voor vleermuizen in de brochure ‘Cool! Van ijsberg tot winterhotel – ijskelders in Vlaams-Brabant‘.