Landschap en erfgoed

Home > Landschap en erfgoed > Houtig erfgoed

Houtig erfgoedKnoteikenDoor hun jarenlange aanwezigheid in het landschap zijn houtige elementen erg belangrijk voor de natuur. Bomenrijen of dreven maken groene verbindingen tussen grotere natuurgebieden. Ook zijn het toevluchtsoorden, stapstenen, nestplaatsen of bevoorradingsplaatsen voor insecten, vogels en zoogdieren. Ook knotbomen zijn, net zoals hagen en houtkanten, hier een voorbeeld van. Het zijn natuureilandjes in een ‘cultuurlandschap’. Alleenstaande bomen en bomenrijen zorgen er bovendien ook voor dat soorten zoals vleermuizen zich kunnen oriënteren. Ze zijn daarnaast ook begroeid met mossen en korstmossen.

RLBK zorgt voor het behoud en herstel van deze houtige (erfgoed)elementen. Nieuwe aanplantingen vormen de monumentale bomen of bomengroepen van morgen. Bovendien zorgt een verjonging ervoor dat bestaande leefgebieden behouden blijven of nieuwe kunnen ontstaan. Op gerichte plekken plant RLBK alleenstaande bomen aan in het open landschap. RLBK herstelt ook bomenrijen en dreven. En ook nieuwe (knot)bomenrijen krijgen alle kansen.

 

Aan de slag

 

Heb je zelf een knotbomenrij die dringend aan achterstallig onderhoud toe is? Of een populierendreef die je wil omvormend tot een mooie lindendreef? Dan kan je rekenen op de steun van het regionaal landschap. Heb je een speciale band met een boom uit je gemeente of weet je er eentje staan met een speciaal verhaal of uitzicht? Laat het ons weten. Maar hier stopt het niet. We willen immers nu ons steentje bijdragen aan de waardevolle bomen van morgen. Weet jij de ideale plek voor zo’n exemplaar en heb je een speciale reden? Geef het ons door via projecten@brabantsekouters.be.

 

Meer weten?

 

Lees er de brochure ‘Knotbomen, knoestige knapen’ op na en kom alles te weten over het onderhoud en hoe creatief om te gaan met snoeiafval.