Landschap en erfgoed

Home > Landschap en erfgoed > Historische tuinen en parken

Historische tuinen en parkenkasteelparkenDe Brabantse Kouters hebben een rijk patrimonium aan historische tuinen en parken. Dankzij de nabijheid van Brussel is het vanaf 1600 bezaaid met ‘speelhuizen’ en buitenplaatsen, waarin de adel en later ook de stedelijke bourgeoisie rust en ontspanning zocht – oorspronkelijk als zomerverblijf, vanaf het midden van de 19e eeuw vaker als hoofdverblijf dankzij de uitbouw van het (spoor)wegennet. Een groot deel van deze plekken is vandaag echter in verval.

RLBK keert dit door het opstellen van een herinrichtingsplan en/of een beperkt beheerplan. Beide in nauw overleg met de betrokken eigenaars. Deze projecten lopen in nauwe samenwerking het Provinciaal Steunpunt Bos.

 

Aan de slag

 

Ben je eigenaar van een parktuin en heb je interesse om een project uit te voeren? Of ben je op zoek naar advies? Neem dan contact op via projecten@brabantsekouters.be.

 

Meer weten?

 

Sinds 1994 brengt het Agentschap Onroerend Erfgoed tuinen en parken met erfgoedwaarde in kaart. Tot hier toe zijn 66 gemeenten in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant opgenomen in tien delen “Historische tuinen en parken van Vlaanderen” in de reeks M&L Cahiers. Deze boekdelen kan je bestellen via het bestelloket van de Vlaamse overheid. De gemeenten Affligem, Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk en Wemmel mogen in de nieuwe online inventaris de spits afbijten.