Nieuws

Home > Nieuws > Bloemenweiden: een gedekte tafel voor bijen!

Bloemenweiden: een gedekte tafel voor bijen!

Bloemen zijn meer dan een streling voor het oog, ze bieden wilde bijen, honingbijen, hommels en zweefvliegen een bron aan nectar en stuifmeel. Deze insecten zijn onmisbaar voor de bestuiving van fruitbomen en landbouwgewassen. Daarom legt Regionaal Landschap Brabantse Kouters i.s.m. gemeenten en alle inwoners meerjarige bloemenweiden aan. Sinds 2013 fleuren ongeveer 4,7 hectaren bloemenweiden onze gemeenten op! Wandel bijvoorbeeld eens langs de bloemenpracht aan het bufferbekken in de Rekelstraat in Zemst, langs het parkje aan de glasbollen in de P. Vertongenstraat in Wemmel, of langs het sterrenplekje in de Coenenstraat in Steenokkerzeel.

De bloemenweiden op deze 3 locaties zijn aangelegd  i.s.m. de betrokken gemeenten door de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen van Pro Natura, maar ook jij kan deze nuttige insecten een handje helpen, zaai daarom samen met RLBK een meerjarige, inheemse bloemenweide in voor bijen! RLBK biedt je het zaadmengsel gratis aan. Jij zaait het mengsel in en zorgt voor het beheer achteraf. Heb je al een mooie weide, dan geeft RLBK graag beheeradvies om ze om te vormen tot een bloemenweide.

Heb je interesse en een geschikte locatie (zonbeschenen en niet te nat) van minimum 2 are ter beschikking? Neem contact op met RLBK op 02/253 43 04 of via lies.heirman@brabantsekouters.be.

Deze actie is een initiatief van RLBK met de financiële steun van het Agentschap voor Natuur en Bos en de provincie Vlaams-Brabant

 

Geef een antwoord