Nieuws

Home > Nieuws > Bestel nu op Behaag je tuin

Bestel nu op Behaag je tuin

De provincie Vlaams-Brabant en de vijf Vlaams-Brabantse Regionale Landschappen organiseren opnieuw Behaag Je Tuin. Tot 15 oktober kan je streekeigen plantgoed bestellen.

Behaag Je Tuin is een samenaankoop van inheemse hoogstam(fruit)bomen, hagen, heggen, houtkanten, wilgenpoten, klimplanten en paardvriendelijke plantenpakketten voor je tuin en weide. Sinds de start van deze actie in 2009 werden al meer dan 327.000 stuks streekeigen plantgoed aangekocht. Dat geeft een boost aan de biodiversiteit en ook het lokale landschap ondervindt er baat bij.

Inwoners van Vlaams-Brabant kunnen tot 15 oktober kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om hun tuin te vergroenen. “Ons aanbod is geschikt voor elk type tuin, groot of klein. De Regionale Landschappen zorgen voor een uitgebalanceerd aanbod van bomen en struiken uit onze streek. Zo integreer je je tuin mooi in het landschap. Dat is ook goed voor insecten, vogels en kleine zoogdieren”, zegt Annabel Pennings, medewerker biodiversiteit van het Regionaal Landschap Dijleland.

Dit jaar is radiostem Tom De Cock het gezicht van ‘Behaag Je Tuin’. “Als je iets in je tuin wil veranderen, vraag dan aan de tuinaannemer of architect naar de herkomst van de plantgoed. Te weinig mensen weten dat dit een belangrijke positieve impact heeft op de lokale biodiversiteit. We eten al veel lokaler dan 10 jaar geleden, nu is het tijd om ook samen lokaal te planten”, zegt hij.

85% van de Vlaams-Brabanders bezit een tuin. “Dat vertegenwoordigt een erg grote oppervlakte in onze provincie. Samen met onze inwoners willen we de klimaatverandering aanpakken. Het biodivers en klimaatbestendig inrichten van onze tuinen met streekeigen bomen en hagen biedt daartoe een uitgelezen kans”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Meer bomen en struiken in de tuin zorgen voor verkoeling bij extreme temperaturen, iets waar we door de klimaatverandering meer nood aan zullen hebben. Bij overvloedige regen helpen die aanplantingen de bodem beschermen en zorgen er mee voor dat die meer water kan opnemen. Veel meer dan bij een gazon of verharde oppervlakten het geval is.”

Nieuw: plantgoed voor kleinere (stads)tuinen

Sinds vorig jaar kan je klimaatbomen bestellen die goed bestand zijn tegen extreme hitte, langdurige droogte en wateroverlast. Dit jaar wordt het aanbod verder uitgebreid met bomen en pakketten op maat van kleinere stadstuinen. “We kregen meer vragen voor geschikt plantgoed van bewoners met kleinere tuinen. Daarom hebben we nu ook voor hen een selectie van kleinere bomen en een gemengde haag gemaakt”, zegt Annabel Pennings. “Deze haag kan overal staan, maar je moet rekenen op zo’n 50m² plaats voor een boom.”

Vlaams-Brabanders zorgden in 2020 voor 23 km meer natuur

Vorig jaar was de samenaankoop ‘Behaag je tuin’ een extra groot succes. De lockdown zette tuinders aan om bomen en struiken te planten voor een mooie thuisomgeving. 1.515 Vlaams-Brabanders deden mee en zorgden zo voor meer natuur in hun tuin. Ze bestelden samen 73.950 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten. Dit is goed voor meer dan 23 km groene linten in de Vlaams-Brabantse tuinen.

Het aanbod in een notendop:

● Klimaatbomen: kunnen een langere periode van droogte verdragen en bieden veel schaduw.
● Bomen die geen last hebben van natte voetjes: Zwarte els, (Knot)wilg, Europese vogelkers, Fladderiep
● Bijvriendelijke bomen:  Fruitbomen (appel, peer, kers, kriek, mispel), Kleinbladige linde (winterlinde), zomerlinde, boskers, Spaanse aak en Europese vogelkers.
● Bomen geschikt voor kleinere tuinen: Spaanse aak (hoogte 10m-12m, breedte 5-10m), Knotwilg (vormboom, je kan ze zo groot laten worden als je wil – regelmatig snoeien), Wilde lijsterbes (hoogte 8m-12m, breedte 5m-10m), Europese vogelkers en eenstijlige meidoorn.
● Gemengde haag voor kleinere tuinen: pakket met 15 plantjes waaronder 5 liguster, 5 haagbeuk en 5 eénstijlige meidoorn. Goed voor 3 à 4 meter haag.
● Bijvriendelijke pakketten: bloesem- en bessenheg, bijenheg, Vogelbosje/Bosrand, Houtkant, Paardenpakket

Bestellen doe je op www.behaagjetuin.be
Wie persoonlijk advies nodig heeft, kan terecht bij zijn Regionaal Landschap op 02 253 43 04.

Geef een antwoord