60 km over de Brabantse Kouters

De akkers, de hopvelden, de groene valleien en het bijzondere erfgoed maken van de Brabantse Kouters een knap wandelland met authentieke dorpjes en gehuchten en hier en daar een sierlijk kasteeldomein.60km

Afstand
Delen

Kouter komt van het Latijnse ‘cultura’ en betekent zoveel als ‘vruchtbaar bouwland’ of ‘grote, open akker’. Die vruchtbaarheid heeft de streek Brabantse Kouters te danken aan haar leembodem. Hier wandel je geen dorp voorbij of een grote hoeve trekt de aandacht, te midden van malse weilanden en uitgestrekte akkers.

Beekjes en rivieren doorsnijden het vruchtbare leemplateau als blauwgroene linten. Ze zorgen voor reliëf en een gevarieerd landschap van waardevolle natuurparels, veelal beheerd door natuurverenigingen. De akkers, de hopvelden, de groene valleien en het bijzondere erfgoed maken van de Brabantse Kouters een knap wandelland met authentieke dorpjes en gehuchten en hier en daar een sierlijk kasteeldomein.

Deze wandeling brengt je over buurt- en veldwegen, jaagpaden, kerkwegeltjes, holle wegen en andere weggetjes waar geen of amper gemotoriseerd verkeer komt. Sommige buurtwegen bestaan al eeuwenlang, soms gaat de geschiedenis zelfs terug tot in de Romeinse tijd.

Deze wandelgids bevat twee routes van 30 kilometer, die te combineren zijn tot één lange wandeling van 60 kilometer.