Nieuws

Home > Nieuws > Bakoven Oyenbrugmolen gerestaureerd

Bakoven Oyenbrugmolen gerestaureerd

Eind 2017 – begin 2018 pakten we samen met de eigenaar en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant de bakoven naast de Oyenbrugmolen aan. We vroegen aan Tom Dehaene, provinciaal gedeputeerde voor erfgoed, waarom de provincie hieraan meewerkte.

 

RLBK: Hallo Tom, waarom moest deze bakoven gerenoveerd worden?

Tom Dehaene: Wel, de oven hoort bij de Oyenbrugmolen, die teruggaat tot de 14de eeuw. De molen is prachtig gelegen, langs de Maalbeek, in een vallei waarin nog verschillende watermolens liggen. Het maakt van de Oyenbrugmolen en omgeving een unieke plek waar landschap en erfgoed samenkomen.

RLBK: Hoe doe je dat, een bakoven herstellen?

Tom Dehaene: Eigenlijk moeten we hier spreken over een reconstructie. Van de originele bakoven bleef immers niks meer over. Nu is dat voor bakovens niet uitzonderlijk. Door de intense manier waarop ze gebruikt worden, moeten ze regelmatig terug opgebouwd worden. Er werd dus stap voor stap een nieuwe bakoven gebouwd, volledig volgens de oude plannen en technieken. Dat begint met het metselen van een basis – de ovenstoel, waarop dan een bakstenen koepel komt, met een schouw en een ovenmond. Rond het bakhuis werden ook een haag en een grote houtkant aangeplant, zodat de hele omgeving opgewaardeerd is.

RLBK: De provincie selecteerde de bakoven als ‘360°-erfgoed’ project. Wat is dat precies?

Tom Dehaene: Met ‘360°-erfgoed’ wil de provincie niet-beschermd klein historisch erfgoed én het landschap errond herwaarderen. Elk Regionaal Landschap selecteert elk jaar een ‘360°-erfgoed’ project en coördineert de uitvoering ervan. Elk project krijgt een provinciale subsidie van goed 10.000 euro. Met ‘360°-erfgoed’ werden al kapellen hersteld, maar ook een bron en een oude druivenserre, bijvoorbeeld.

RLBK: Waarom is dat belangrijk voor de provincie?

Tom Dehaene: Om verschillende redenen. Ook kleinschalig, niet-beschermd erfgoed verdient aandacht. Dat tonen deze projecten duidelijk aan. ‘360°-erfgoed’ is ook een verhaal van samenwerking. De provincie werkt hiervoor nauw samen met de Regionale Landschappen, onze belangrijkste partners voor cultuurhistorische landschapszorg. Jullie kennen de streek beter dan wie ook en vinden telkens weer verborgen pareltjes die een renovatie verdienen. En de provinciale Monumentenwachters krijgen de kans om hun kennis in de praktijk om te zetten. We zien ‘360°-erfgoed’ eigenlijk als voorbeeldprojecten die gemeenten en privé-eigenaars moeten stimuleren om hetzelfde te doen.

 

Geef een reactie