Plantactie Voedselbos Merchtem

Kom op zaterdag 3 december naar Merchtem en help ons 1.355 stuks bosplantgoed planten.Terug naar overzicht

Drinkeling, Merchtem

Startplaats

3 December 2022 | 09u00

Start

3 December 2022 | 12u00

Einde

Gratis

prijs

Winter

Seizoen
Delen

Gemeente Merchtem, Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en Regionaal Landschap Brabantse Kouters richten samen een voedselbos in op het terrein tussen Drinkeling en de Kwekelaarstraat. Deze winter planten we graag al de grotere bomen en het bosplantgoed. En jij mag helpen!

Steek samen met je vrienden, familie, buren de bomen in de grond. Wij maken de plantgaten op voorhand voor je klaar en helpen je graag op weg. Afsluiten doe je met een heerlijke tas warme soep en een drankje. Zo bouwen we gezellig samen aan toekomstige natuur.

Praktisch

  • zaterdag 3 december 2022 van 9u tot 12u in Brussegem
  • fietsparking en beperkte autoparkeerplaats aan Feestzaal Brussegem (Drinkeling)
  • draag laarzen (en regenkledij indien nodig)
  • neem een spade mee (om het plantgat te vullen)

Werken aan het Voedselbos

Gemeente Merchtem werkt samen met Regionaal Landschap Brabantse Kouters en met financiële steun van de Vlaamse overheid aan belevingsnatuur. Zo bouwen we samen aan een #groenerand. De werken eindigen in 2024. Het waterdoorlaatbare pad vergroot de toegankelijkheid van het gebied.

Speelbos

In het bestaande speelbos plaatsen we vijf natuurlijke speelelementen en een totem van lokaal hout. Kinderen kunnen er ravotten, kampjes bouwen en de natuur ontdekken. Als kers op de taart komt er een uitkijken speeltoren zodat iedereen het landschap met zijn glooiende kouters kan bewonderen.

De poel wordt opgeknapt. Een vlonderpad langs het water geeft iedereen de kans om het leven in de poel van dichtbij te bestuderen.

Voedsel

Het akkerland tussen het speelbos en de Kwekelaarstraat vormen we om tot een voedselbos. Zo breiden we het huidige stuk natuur uit met 1,6 hectare extra groen.

Dit plukbos zal in de eerste jaren nog volop moeten groeien. Nadien zal je er lekkers kunnen plukken. Denk maar aan hazelnootjes of een lekker sappig stuk fruit.

Dankzij het ontwerp wordt de zon maximaal benut. De houtkanten beschermen het fruit tegen de wind.

Bloemen

In de open plekken komen bloemenweides. Hier groeien meerjarige planten zoals gewone margriet en wilde peen. Bloemenweides trekken vlinders, hommels en bijen aan. Door jaarlijks te maaien vergrassen deze bloemenweides niet.

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid (ANB) verleent samen met het Agentschap Binnenlands Bestuur via middelen van het Vlaamse Randfonds 127.802 euro subsidies aan het totale project in Merchtem. Regionaal Landschap Brabantse Kouters coördineert het project.

 

Ontwerp Voedselbos Merchtem
© RLBK