Omgaan met het verborgen verleden

Erfgoedcafé ArcheologieTerug naar overzicht

Zolderzaal Oud Gasthuis, Gemeenteplein 26, 1730 Asse

Startplaats

23 juni 2022 | 19u30

Start

23 juni 2022 | 22u30

Einde
Delen

Juist omdat onze regio al eeuwenlang een van de meest drukbevolkte ter wereld is, zijn er ook ondergronds heel wat sporen terug te vinden uit het verleden. Een deel hiervan is reeds opgegraven en bevindt zich in collecties, een nog groter deel bevindt zich nog ondergronds waardoor we nog dikwijls in contact komen met sporen uit het verleden. Hoe kunnen we het best met dit archeologisch patrimonium omgaan en kunnen we bestaande collecties gebruiken om het verhaal van de regio beter in beeld te brengen?

De gastspreker voor de avond is Kristine Magerman, archeologe verbonden aan Agilas vzw, de archeologisch vereniging van Asse. Na de gastlezing bespreken we jullie ervaringen en wensen omtrent het landschappelijke erfgoed in de regio met een drankje.

Op naar een intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED)

Erfgoed brengt mensen samen en verbindt ze als geen ander. Daarom willen de gemeenten Asse, Grimbergen, Kraainem, Meise, Machelen, Merchtem, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst verder inzetten om het onroerend erfgoed in hun gemeenten te bewaren, ondersteunen en meer in de kijker te zetten.

De twaalf gemeenten willen hiervoor hun krachten bundelen en een intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED) opstarten. Hiervoor werken ze samen met Regionaal Landschap Brabantse Kouters .

Drie erfgoedcafés

Om te weten wat er speelt in het onroerende erfgoedveld organiseren we drie erfgoedcafés met telkens een ander thema. Op deze erfgoedcafés kan je als vertegenwoordiger van een erfgoedvereniging, erfgoedkenner of simpelweg als erfgoedliefhebber mee helpen om het onroerend erfgoedveld van de toekomst mee vorm te geven.

Kom naar de erfgoedcafés en laat je horen: 

  • Erfgoedcafé Bouwkundig erfgoed, donderdag 9 juni om 19u30 in Grimbergen
  • Erfgoedcafé Landschappelijk erfgoed, woensdag 15 juni om 19u30 in Zemst
  • Erfgoedcafé Archeologie, donderdag 23 juni om 19u30 in Asse
© RLBK