Dijle-Zennedag

Kom naar de Dijle-Zennedag en ontdek de kansen en uitdagingen in het Woluwegebied via boeiende lezingen en een excursie.CC Agora, Patronaatstraat 9, 1950 Kraainem

Startplaats

14 oktober 2022 | 09u30

Start

14 oktober 2022 | 17u00

Einde

Gratis

prijs
Delen

De Woluwe, tot voor kort een verborgen en bijna vergeten rivier, krijgt haar plaats terug in het landschap. Kom ontdekken hoe de Woluwe en haar zijbeken als katalysator ingezet worden voor herstel van het groenblauwe netwerk en gebiedsontwikkeling. 

In de voormiddag luisteren we naar inspirerende ervaringen en projecten. Je krijgt een overzicht van de kansen en uitdagingen in het Woluwegebied en het integraal waterbeheer in het Dijle-Zennebekken.  

Na de lunch verkennen we realisaties langs de Woluwe, de Kleine Maalbeek en de Wezembeek.  

Programma:

9u30 – 10u00: Onthaal met koffie 

10u00 - 10u10: Verwelkoming door de gemeente Kraainem en provinciegouverneur Vlaams-Brabant Jan Spooren

10u10 - 10u40: De Woluwe als deel van een groter geheel: een toelichting over het integraal waterbeheer in het Dijle-Zennebekken – Katrien Piessens en Tom De Bie (Bekkensecretariaat Dijle-Zennebekken) / Renaud Bocquet (Leefmilieu Brussel)  

10u40 - 11u00: De Woluwe, een rivier met een interessant verhaal : een toelichting van de geschiedenis van de Woluwe sinds haar ontstaan – Sander Somers (Geschiedkundige)

11u00 - 11u20: Pauze met drankje

11u20 - 11u40: De Woluwe, een rivier in ontwikkeling: een overzicht van verschillende projecten die de kwaliteit van de Woluwe verbeteren – Kris Soete (VMM)

11u40 - 12u00: De Woluwe, een bron van inspiratie: een toelichting over het zoeken en vinden van waterbronnen – Hans Welens (Coördinatie Zenne vzw)

12u00 - 12u30: De Woluwe, een rivier met een toekomst, voorstelling van het nieuwe Strategisch Project Leve(n)de Woluwe – Margot De Groote (SPLW)

12u30 - 13u30: Broodjeslunch

13u30 - 16u30: Bezoek aan voorbeeldprojecten

      • Het Zeen, ambitieus en innovatief toegankelijk groen en waterbeheer
      • Inschakeling van de kasteelvijvers als buffering van de waterlopen aan de Burbure en het voormalig Dexia-domein
      • Hermeandering van de Woluwe in Sint-Stevens-Woluwe

16u30 - 17u30: Receptie

Voor wie

Voor professionelen en ervaringsdeskundigen die werken rond open ruimte, water, ruimtelijke planning, landschap, natuur en lokale besturen, schepenen en geïnteresseerde buurtbewoners

Locatie

Cultureel Centrum AGORA, Patronaatstraat 7, Kraainem

Inschrijven en prijs

Inschrijven kan tot 10 oktober via het inschrijvingsformulier op deze pagina, deelname is gratis.

Organisator

De Dijle-Zennedag is een initiatief van het Bekkensecretariaat Dijle-Zennebekken en Strategisch Project Leve(n)de Woluwe. Met dank aan de gemeente Kraainem en Agora voor de enthousiaste en logistieke ondersteuning.

Vragen? Neem contact op met Margot De Groote.

Strategisch Project Leve(n)de Woluwe is een samenwerking tussen: Vlaamse Milieumaatschappij, gemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Machelen, Steenokkerzeel en stad Vilvoorde, Vlaamse Landmaatschappij, Bekkensecretariaat Dijle-Zennebekken, De Werkvennootschap, Agentschap voor Natuur en Bos, Leefmilieu Brussel, Aquafin en de Provincie Vlaams-Brabant.