Nieuws

Home > Nieuws > Succesvolle Fruitboom- en haagplantactie

Succesvolle Fruitboom- en haagplantactie

Op zaterdag 26 november bedeelde RLBK samen met provincie Vlaams-Brabant en 12 gemeenten in Noordwest-Brabant niet minder dan 164 plantgoedpakketten.

Dit is samen goed voor 4920 stuks streekeigen plantgoed die in hagen, heggen, houtkanten en vogelbosjes terechtkomen in de gemeenten Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst. De inwoners van die deelnemende gemeenten planten op die manier samen 1,6 km haag, heg of houtkant aan in eigen tuin. Daarnaast krijgen ook 255 hoogstambomen, waaronder tientallen oude variëteiten fruitbomen, een nieuwe thuis. Nieuw in 2016 zijn de bundels wilgentakken om een levende wilgenhut te bouwen. 17 nieuwe wilgenhutten worden deze winter geplant en zullen vele kinderen aansporen om meer buiten in het groen te spelen.

Tie Roefs, gedeputeerde voor  leefmilieu en duurzaamheid van de provincie Vlaams-Brabant overhandigde  samen met Jerry Casier, schepen van leefmilieu van de gemeente Steenokkerzeel, het plantgoed aan de deelnemers van deze actie in Steenokkerzeel.“Door deze jaarlijkse fruitboom- en haagplantactie te ondersteunen, stimuleert de provincie Vlaams-Brabant natuurlijkere tuinen met meer biodiversiteit,” vertelt Tie Roefs. “Elke inwoner krijgt zo de kans om zijn tuin natuurvriendelijker en meer biodivers in te richten met een inheemse haag of een streekeigen boom. Zo breng je extra leven in je tuin: fladderende vogels en zoemende insecten vinden er voedsel en een schuilplaats. Die aanplantingen in tuinen zijn ook nuttig in de strijd tegen de klimaatverandering en maken woonwijken klimaatbestendig. Een boom of een struik brengt immers koelte in de zomer, zorgt voor extra zuurstof en slaat CO2 op.

Als gemeente staan wij vandaag in voor de bedeling van dit plantgoed, maar wij zetten ons hier graag voor in omdat we de resultaten zien”, zegt Jerry Casier. “Tijdens de voorbije jaren werden via deze actie in Steenokkerzeel immers al 95 tuinen natuurvriendelijk ingericht met streekeigen plantgoed. Zo komen planten als Gelderse roos, Rode kornoelje of Sporkehout weer in de tuin terecht. Ook historische variëteiten van hoogstamfruitbomen uit de regio zoals Jefkespeer of Brabanderskersen worden aangeboden. Als schepen van leefmilieu hecht ik uiteraard veel belang aan het groene karakter van de gemeente en ik ben dan ook erg blij dat onze inwoners hier op deze manier aan meewerken.

Het was in 2016 al de 8e editie van deze actie. Sinds de start van deze jaarlijkse plantactie in 2009 werden al meer dan 76.000 plantjes en 3.500 hoogstambomen aangeplant. Dat is meer dan 25 km haag, heg of houtkant en tal van statige hoogstamboomgaarden.

Meer info:
Lies Heirman, tel 02/253 43 04 of 0468/27 21 84, haagplantactie@brabantsekouters.be

De Fruitboom- en haagplantactie is een initiatief van RLBK en verloopt in samenwerking met de gemeenten Asse, Grimbergen, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst. Deze actie wordt financieel ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Geef een antwoord