Nieuws

Home > Nieuws > 600 leerlingen op stap naar het MIRA

600 leerlingen op stap naar het MIRA

In de Grimbergse Volksterrenwacht is het tijdens de wintermaanden een drukte van jewelste. Regionaal Landschap Brabantse Kouters organiseert er jaarlijks, samen met het MIRA, de activiteiten Ik word weerman en Fascinerende aarde. Dit jaar trokken meer dan 600 leerlingen uit de regio naar het MIRA.

De leerlingen van het 4de leerjaar uit de Merchtemse school Ter Dreef werden weerman. Het weer is iets bijzonder indrukwekkend. Kolossale wolken of een stralend blauwe hemel, zachte motregen of hagelbuien zijn je niet onbekend. Hoe slaagt een weerman er eigenlijk in om het weer te voorspellen? De leerlingen deden proefjes en namen een blik achter de  schermen van een echt weerstation.

De leerlingen uit de derde graad van De Cirkel in Humbeek leerden alles over de fascinerende aarde. De aarde warmt op en koelt af. De hemel kleurt van roze tot staalblauw of dansend groen. Bovendien is de aarde voor zover we weten de enige planeet waarop leven voorkomt. Fascinerend toch? Om dit te begrijpen kropen de leerlingen in de huid van ruimtewetenschappers. Ze gingen op zoek naar de verschillende elementen die leven op aarde mogelijk maken. Met behulp van proefjes en een rondleiding in volkssterrenwacht MIRA leerden ze bij over zonne-energie, seizoenen en magnetisme. Tot slot zochten de leerlingen met een microscoop naar verborgen leven.

Geef een antwoord