home > 11 gemeenten > Grimbergen
 
Wandelen en fietsen in Grimbergen en omgeving
 
Wandelingen

Wandelen in Grimbergen:

Wandelen in Humbeek:

 
 
Fietstochten
 

Fietsers komen in Grimbergen uitgebreid aan hun trekken. Dankzij de “Vier Dorpenroute” kunnen zij de verschillende deelgemeenten vanuit een nieuwe invalshoek bekijken. Een mooie brochure van deze route is verkrijgbaar.

Meer info, wandel- en fietsbrochures:

Gemeentewinkel
Prinsenstraat 22
1850 Grimbergen
tel 02 260 12 99
  Toerisme Brabantse Kouters
Pastoor Woutersstraat 1B
1850 Grimbergen
Tel 02 270 99 30


 
Prinsenwandeling – 1,5 km

De prinsenwandeling start op het kerkplein en loopt volledig door het centrum van Grimbergen. Je krijgt een combinatie van erfgoed (basiliek, prinsenkasteel en Guldendal) en natuur (prinsenbos).
Een gemakkelijke wandeling geschikt om te doen met kinderen en kinderwagens. Deze wandeling is volledig bewegwijzerd.

Maalbeekwandeling – 3 km

Een wandeling die vertrekt op het kerkplein van Grimbergen en voor een stuk tussen de knotwilgen en langs de maalbeek loopt. Tijdens deze idyllische wandeling kom je nog twee watermolens tegen.
Een gemakkelijke wandeling geschikt om te doen met kinderen en kinderwagens. Deze wandeling is volledig bewegwijzerd.

Over de Sprietheuvel langs het Nekkerbos – 5 km

Een wandeling die vertrekt op het kerkplein van Grimbergen en voor een stuk tussen de knotwilgen en langs de maalbeek loopt. Tijdens deze idyllische wandeling kom je nog twee watermolens tegen.
Een gemakkelijke wandeling geschikt om te doen met kinderen en kinderwagens. Deze wandeling is volledig bewegwijzerd.

Tangebos –en Kraaienbergwandeling – 5 km

Deze wandeling voert je door een holle weg, langs de achterkant van het Tangebos en zo naar de Kraaienberg. Hier heb je een prachtig zicht op het Atomium, de Japanse Toren en de kanaalbruggen. Bij helder weer zie je zelfs de Sint-Rombouts kathedraal van Mechelen liggen.
Bij regenweer kunnen de paden modderig zijn. Deze wandeling is niet bewegwijzerd, maar de beschrijving kan verkregen worden op de toeristische dienst van Grimbergen of in het kantoor van Toerisme Brabantse Kouters in Grimbergen.

 
Humbeekwandeling ( Afstand 6,5 km)

De Humbeekwandeling vertrekt aan de Sint-Romulduskerk te Humbeek. Het is een zandstenen neogotisch gebouw, opgetrokken na de eerste wereldoorlog.
Via het Holbroek, de Kerkhofstraat en de Steeneikstraat komen we aan een kapelletje, omringd door twee cederbomen. Dit is ook het hoogste punt in de omgeving, het zogenoemde “driedorpenpunt”. Men heeft er een gezicht op Humbeek, Beigem en Grimbergen, en voor ons ligt het uitgestrekte kouterland van de “Hoge Horik”.
We wandelen verder tot aan een pad dat we volgen tussen struiken en hagen. Even verder krijgen we een mooi gezicht op het Lintkasteel. De benaming verwijst naar de familie Van Lint die het in de 13de eeuw in leen had van de heren van Grimbergen. Wat er nu nog staat is gedeeltelijk het overblijfsel van een 17de-eeuws waterkasteel. Een ander gedeelte, opgetrokken in neotraditionele stijl, dateert uit het eerste kwart van deze eeuw. De omgeving van het kasteel is landschappelijk zeer waardevol.
Aan de Lintkasteelstraat slaan we links af, wat verder steken we de Humbeeksesteenweg over en volgen de Gasthuispachthofstraat die ons langs de 18de-eeuwse Sint-Niklaashoeve leidt. Op het einde van de straat moeten we linksaf en door het Heideveld bereiken we de dijk van de Willebroeksevaart.
In 1550 werd te Willebroek de eerste spadesteek gegeven voor de aanleg van een vaart naar Brussel. In 1561 kon het kanaal officieel geopend worden. De trafiek bedraagt op dit ogenblik ongeveer 10 miljoen ton per jaar, waarvan ongeveer 60% internationaal transport. We volgen de kanaaldijk naar links, langs een heerlijk rustig pad.
Aan de overkant van het kanaal ligt het kasteel “Vroeneveld”. De benaming ervan is afgeleid van het woord vroente. Dit was in de frankische tijd een plaats waar de bewoners vrij hun vee konden laten grazen, hout sprokkelen en turf steken. Door schenking kwam het domein in het bezit van de abdij van Grimbergen, die er een hoeve bouwde. In de 19de en in het begin van de 20ste eeuw werd deze omgebouwd tot een kasteel.
Na ongeveer 1 km verlaten we de dijk en slaan links tussen het struikgewas een veldweg in. Die leidt ons, over de Benedenstraat, terug naar het centrum van Humbeek.

Verder is er ook de Humbeekse Kapellekesroute, die zowel te voet als met de fiets kan worden afgelegd. Door de jaren heen hebben zich talrijke kapelletjes in het natuurschoon van Humbeek geïntegreerd. Elk van deze kapelletjes heeft een eigen geschiedenis, een eigen reden van ontstaan, gebouwd uit dankbaarheid of om een gunst af te smeken.

 
De vierdorpenroute 39 km of verkorte route 25 km.

De Vier Dorpenroute staat voor een traject dat doorheen de vier deelgemeenten van Grimbergen loopt, namelijk: Grimbergen-Centrum, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever.
Op deze ontdekkingstocht komen we tal van bezienswaardigheden tegen en kunnen we genieten van het landelijke karakter van Grimbergen. Bewegwijzerd.

De “Vier Dorpenroute” doet enkel Grimbergen aan, maar naast deze route zijn er nog enkele fietstochten die langs Grimbergen passeren. Zo is er onder andere de Kanaalroute, de “Fietslus Land van Grimbergen” en het “Hondefretterspad”.